Karabağlar Kanyonu sulu bir kanyon olup 2,5 km uzunluğundadır. Aşağı Görle Köyü'ndeki Görle Kanyonu ile birleşmektedir. Kanyon girişi Karacasu Karabağlar köyü ile Aşağı Görle Köyü arasındaki yolda yer almakta ve suyu Kemer Baraj Göleti'ne dökülmektedir. Başlangıçta derinliği az olan kanyonda ilerledikçe derinlik 50 m.yi bulmaktadır. Genişliği kimi yerde bir insanın geçebileceği kadar daraltmaktadır. Kanyonda ip inişi gerektiren 3 adet şelale vardır. Köy yolundan kanyonu gözlemlemek mümkündür. Başlangıç ile bitiş arasında 200 metrelik irtifa farkı vardır.
Fotoğraflar: Ahmet AKSU
İlde doğa yürüyüşü yapmaya elverişli olan yerler Dilek Yarımadası’ndan başlayıp, Karina’da devam ederek Büyük Menderes Nehri ile Bafa Gölü’ne kadar uzanan bölgedir. Ayrıca, Büyük Menderes Deltası Milli Parkı da doğa yürüyüşü yapmaya elverişlidir. Doğa yürüyüşleri aynı zamanda Çine Vadisi boyunca doğanın eşsiz güzelliği içinde, Aphrodisias’tan Baba Dağı’na doğru tarihle iç içe, Karacasu-Dandalas Yaylası’nda, Aydın Merkez Paşa Yaylası’nda, Madran Yaylası’nda da yapılabilir.
Beşparmak Dağları (Antik Latmos) Yürüyüşü Programı
Bafa kasabasından anayol terk edilerek, 9-10 dakikalık otobüs yolculuğundan sonra, Beşparmak Dağları’nın eteğindeki Gölyaka (Bucak) köyüne varılır. Dağa çıkış noktası bu köyden başlamaktadır. Köylülerin zeytinliklerine ulaşmak, çevredeki diğer köylere gitmek, Bizans devrine manastırlara çıkmak için kullanılan ve daha önceki çağlarda Beşparmak’ın zirvesindeki (Tekerlek Zirvesi 1.375 m.) hava ve yağmur tanrısının kutsal alanına yapılan ayin yürüyüşlerinde de yüzyıllardır kullanılan bir patika ile 45 dakikalık bir yürüyüşten sonra M.Ö. 7-8 bin yıllara tarihlenen prehistorik kaya resimlerinin bulunduğu bir mağaraya ulaşılır. 45 dakikalık ikinci bir yolculuktan sonra bölgenin birçok Bizans manastırları ve keşiş mağara ve barınaklarının içinde bulunan Yediler Manastırı’na varılır.
Dilek Yarımadası Milli Parkı’nda Doğa Yürüyüşü
Söke üzerinden Güllübahçe yönüne devam edip, Doğanbey köyüne geçilip 60-70 dakikalık bir otobüs yolculuğundan sonra eski Doğanbey köyüne varılır. Menderes Deltası’na 2-3 km’lik bir uzaklıkta deniz seviyesinden 60-70 m. yükseklikte, bölgeye hâkim bir konumdadır. Köyde, Milli Park Müdürlüğünün bir tesisi bulunmaktadır. Dağın sırtına vardıktan sonra ortaya çıkan manzara harikadır. Kuzeyde Menderes Deltası, Bafa Gölü, Milet antik kenti, Beşparmak Dağları, Myus ve Azap Gölü görülebilir. Dağın güney yamacı ormanlıktır. 2-3 saatlik bir patika tırmanışından sonra inişe geçilir. Bitki örtüsü harika ve çok çeşitlidir. Örneğin; çam, dağ çileği, defne, erguvan, ayı fındığı, sakızlık, delice, zeytin ve keçiboynuzu görülebilir. Harika bir kanyonun içinden Türkiye’deki iki doğal servi ormanının birisinin yanında, akan çeşmelerin kıyısından, Anadolu çınarlarının gölgesinden, milli parkın içinde boylu boyunca uzanan asfalt yola ulaşılır.